jueves, marzo 01, 2007

La VeRiTabLe FeliCitaT, pEr BadEn-PoWeL


Els que em coneixeu sabeu que per mi l’escoltisme no son les paraules, no son els discursos, ni les assemblees, per mi ho son els fets i la coherencia de cada individu, infant, jove o adult.

No m’agrada la gent que expressa bones intencions, i que els seus actes no ho demostren; i menys encara quan venen d’aquest ambit. Gent que defensa uns valors, pero en realitza uns altres. No em serveixen paraules, valoro els actes.

Robert Baden-Powell va ser el fundador del Moviment Escolta l’any 1907. Aquest missatge fou trobat entre els papers del seu escriptori poc després de la seva mort, que tingué lloc a Nairobi, Kenya, el 8 de gener de 1941. Navegant per la xarxa m’he trobat el testament de Baden-Powel. M’ha agradat molt i vull compartir-ho.
I abans de morir va dir...
Estimats Escoltes:

Si mai heu vist el conte "Peter Pan", recordareu que el cap dels pirates sempre estava fent el seu últim discurs de comiat per por de què, quan li arribés l'hora de la mort, no fos a temps de donar-lo a conèixer. Això és el que em passa a mi, i per tant, encara que en aquest moment no m'estic pas morint, ho faré un d'aquest dies i voldria dir-vos uns mots de comiat. Recordeu: aquests seran els últims mots que sentireu de mi, per tant, mediteu-los.

He tingut una vida molt feliç, i voldria que també la tinguéssiu cadascun de vosaltres. Estic convençut que Déu ens posa en aquest món tan meravellós per a ser feliços i gaudir de la vida. Però la felicitat no s'obté pas fent-se ric, ni tan sols reeixint en la carrera ni satisfent tots els gustos. Un bon pas cap a la felicitat és fer-se sa i fort mentre sou nois, perquè pugueu ésser útils i, per tant, gaudir de la vida quan sigueu homes.
L'estudi de la natura us demostrarà quantes belleses i meravelles ha posat Déu en el món de que gaudiu. Acontenteu-vos amb la part que us ha tocat i traieu-ne d’ella el millor partit que pugueu. Mireu sempre el cantó bo de les coses, i no pas el dolent.

Però el camí autèntic per arribar a la felicitat és fent feliç a l'altre gent. Procureu deixar aquest món millor de com l'heu trobat, i així, quan us arribi l'hora de la mort, podreu morir feliços pensant que no heu malgastat el temps, sinó que vau fer tot el possible per fer el bé. Estigueu "Sempre a Punt" per a viure feliços i per morir feliços; sigueu fidels, sempre, a la vostra Promesa Escolta –àdhuc quan ja no sigueu nois– i Déu us hi ajudarà.
El vostre amic,
(Baden-Powell of Gilwell)

5 comentarios:

Anónimo dijo...

Bons consells, sí senyor. Hagués preferit que fos més laic, però es tracta de bondat al cap i a la fi.
El que no entenc és això:
"Un bon pas cap a la felicitat és fer-se sa i fort mentre sou nois, perquè pugueu ésser útils i, per tant, gaudir de la vida quan sigueu homes".

EstheR dijo...

Jo crec que es refereix a plantar i establir bones bases quan som joves (sa i fort no nomes en relacio al fisic), per gaudir d'una vida adulta, ser en un futur mes felicos, saben que em fet allo que estava a les nostres mans quan erem joves.

No havia parlat de B. Powel al cau i en parlo aqui, si em llegissin alguns excaps fliparien...

Anónimo dijo...

mmmmmm.. no parlaré de Baden Powell, desconec massa la seva figura, com per parlar-ne bé o ser crítica.
tot i que cuca, a Acció, em deien esplaiera, o sigui que....

jo a lo que venía, era per desitjar-te feliç cap de setmana. i que reclamis, al teu dolç visitant, un grapat de petons, que li he donat per a tu.

no fos cas, que s'emocionés tant al tenir-te davant, que els deixés arraconats i es fessin malbé.

passeu-ho molt, molt bé.
guapa, més que guapa.

Anónimo dijo...

Carinyo t'esta sortint una vena escolta...que desconneixia!!!
et proposaré comma escollida per anar a Browsee a celebrar el 100 de l'escoltisme i podrás veure una gran sortida de sola companyada de escoltes amb moltes xapetes...jejeje
petonets
elis

Anónimo dijo...

Molt interessant aquest bloc. Sincer, natural i molt ben explicat. Felicitats!