martes, febrero 06, 2007

Spanish stereotypes...

Parlant de trets culturals,… aixo es el que pensen d’Espanya la resta de voluntaris d’EVS d’arreu d’europa:

- Sortim sempre de festa
- Anem a la platja
- Ens agraden els toros, el flamenco i anem a les corrides
- Menjem "chorizo", olives i bebem vi
- Organitzem molts festivals de musica
- La religio d’Espanya es la catolica i anem a les processons
- Menjem tapes fins a altes hores de la nit al carrer
- I mai Espanya ha guanyat ni guanyara la Copa del Mon de Futbol…

33 comentarios:

Anónimo dijo...

Realment, la gent no sé quina visió té de nosaltres... perquè jo:
- ni surto sempre de festa
- ni vaig sempre a la platja, prefereixo la muntanya.
- odio els toros, i les corrides, i poques vegades veig flamenc (només a Cuba)
- no m'agrada el xoriço
- els festivals de música són massa cars com per anar-hi
- sóc atea
- no menjo tapes ni conec ningú que mengi tapes fins a altres hores de la matinada
- i lo del futbol... realment me la suda bastant...

El que fa la gent, han agafat una mica d'Euskadi, una mica d'Andalusia, una mica de Catalunya, una mica de Madrid, una mica de Castella, etc etc, han fet un poti poti i això diuen que és Espanya! no si està clar que la sensibilitat per les diferències culturals dels diferents pobles no es veu gaire, que diguem....

Defensa't Esther, explica'ls-hi que Espanya no és una unitat sinó un poti poti de realitats culturals, històriques i socials molt diferents!

petons,

Anna

gerard dijo...

doncs el que fem tots cada dia, no?, jo sempre quan surto dels toros vaig a missa, després vaig a sopar una bona tortilla española i després vaig al tablao flamenco, que no és flamenco sino sevillana... no se d'on treus que no sigui veritat. :DD

Anónimo dijo...

subscric completament el que diu lanna, es mes, anna, quedes convidada a unes TAPES!

esther,

tu digalsi que per nosaltres els anglesos son:

-uns avorrits
-uns flematics
-uns imperialistes
-uns interessats
-uns hooligans
-uns elitistes
-uns efeminats rotllo beckam
-i que nomes han guanyat una vegada la copa del mon, de xorra i la que jugaven a casa (1966)

I tu a la teva, a fer pais, a dir que a Catalunya som els millors i i etc. No toblidis dassenyalar que "som un pais" estrany i, per tant, original! que aixo als estrangers els mola, i posals lexemple del cas irlandes, que segur que aixi fas moltes amigues i amics!!!

jajajaj

jo

Anónimo dijo...

els vostres casos particulars són tan generalitzadors i tan inconsistents com els tòpics que deien els guiris, amb la diferència que ells poden excusar-se en la ignorància.

Anónimo dijo...

Al meu costat Harry el Sucio es un Teletubbie :D

Anna, critiques que facin un poti poti amb Espanya i després demanes a l'Esther que els expliqui que Espanya és un poti poti? No em quadra... No voldràs dir que "nosaltres no som d'eixe món"?

Gerard, no t'agrada la truita?

gerard dijo...

m'agrada molt, l'únic que jo la conec com a truita de patates... per española no me sale nada

Anónimo dijo...

A eso en pocos años le añadirán el peloteo inmobiliario y con razón... Jajajaja...

Lo de los estereotipos es muy divertido... Seguramente, son estos estereotipos los que para bien o para mal han hecho de la Españas la segunda potencia turística...

Me quedo con el chorizo, las olivas y el vino...

Aunque también podrían hablar de nuestras excelentes enfermeras, que allí buscan y contratan por su buena preparación... O de como sus ancianos vienen a buscar medicamentos...

Jijiji. Es muy divertido... Lo de las tapas es sorprendente. Hasta altas horas de la madrugada... xD

Lo de la tortilla de patatas es algo realmente muy español, porque de hecho hay muchas variantes repartidas por el territorio. Otro poti poti. De hecho, la primera referencia escrita es del 1817 en Navarra.

Estoy de acuerdo con Joan, diles que son unos anglicanos, monárquicos hasta la médula, adictos a ese brevaje llamado te, unos herejes... Cada pais tiene lo suyo.

EstheR dijo...

jajaja! En menys de 24h com s'ha animat l'escala!
Era una activitat del trainning, realment son esterotips generalitzats, cada grup havia de dibuixar un pais graficament, i aqui esta el cas d'Espanya, a Italia hi havien pistoles de la mafia i mooolta pizza i pasta, a Alemanya un home gras bebent cervesa viatjant a Mallorca,...

Va ser curios, destapar esterotips i prejudicis que dificulten una viso oberta i realista.

No va caler dir res, despres de quatre dies junts ja van saber com era Espanya. Erem quatre d'alli! Aixi es com realment es trenquen aquestes visions, convivint, parlant, i sortint de festa per que no...

Un peto a tots i totes!

Anónimo dijo...

Gerard, els anglòfons utilitzen el modisme "Spanish Omelette" per referir-se a la truita tal i com es cuina típicament a Espanya. De la mateixa manera que nosaltres diem "Truita Francesa" a la truita tal i com es cuina típicament a França, mentre que els francesos diuen simplement "omelette".

M'havia semblat que el que t'incomodava en realitat és la paraula "espanyola".

Anónimo dijo...

adri,

es normal que en gerard no sapiga fer un truita "a l'espanyola", perque segur que a casa seva les truites son "truites" o be "de patates", o be "despinacs", etc. pero no "truites a l'espanyola". Igual que a russia a lensaladilla no li diuen "ensaladilla rusa", a espanya a la truita no li diuen "truita espanyola", com sí deuen fer a daltres paisos.

Potser no es en gerard qui veu fantasmes...

Javi, lo de "potencia turística" esta muy bien. Si yo fuera un ligon y las suecas se murieran por mi, entonces me estaria bien que españa fuera una potencia turistica, pero como no es asi (extrañamente), preferiria que fuera una potencia tecnologica, economica, en aspectos sociales o en tolerancia.

Qui vol tapes "a la catalana"? fuet, llonganissa, pambtomata, anxoves?

jo

EstheR dijo...

Si no fos perque despres us retrobeu i rieu junts em pensaria que son enemics,... m'encanteu! aleeeee!

Per cert, avui Englant vs Spain!! jajaja! Es el tema del dia. I mes amb nosaltres aqui...

Anónimo dijo...

Joan, precisament això és el que jo deia!!! T'ho torno a explicar, a veure si ara hi ha més sort:
Òbviament nosaltres no diem "truita espanyola" sinó "truita de patates".
Si no m'equivoco, en Gerard mencionava la missa per suggerir que ell no va a missa. Mencionava el tablao per suggerir que no va al tablao. I mencionava la tortilla española perquè:
a) Ell no menja truita
b) Ell no menja "tortilla española" sinó "truita de patates".

Segons m'ha indicat el propi Gerard, l'opció a queda descartada. Per tant, ell no menja "tortilla española" sinó "truita de patates". Com és possible això, si "tortilla española" i "truita de patates" són el mateix àpat?
Jo crec que en Gerard volia ironitzar amb el fet que els guiris diguin "tortilla española", com si el fet de dir "española" resultés estrany, quan de fet el més normal és que l'anomenin així, perquè aquest és el seu nom internacional.
Atenció, quina parida de debat!
Visca el blog de l'Esther! :D

Anónimo dijo...

crec que en gerard deia, a lultim comment, que "magrada molt" la truita, daqui intueixo quen menja, de truita. Per ell es una truita amb patates, per als ciutadans daltres països es una truita espanyola, pero es una mateixa truita.

Es bastant paridos, si, el debat, sobretot si debatim agafant les paraules dun altre; gerard, no t'ho prenguis malament!!

el que no es tan paridos es que a tot, adri, li vulguis veure un atac a espanya

adri nacionalista?

:D

jo

Anónimo dijo...

"El metro de Barcelona obrirà
tota la nit del dissabte"
El periodico dixit.

Per fi. Gracies tripi!

Ala es gran!!

jo

Anónimo dijo...

Joan! Has tornat a repetir el que jo havia dit!
En cap moment he parlat de "atac a Espanya", com apuntes amb el teu habitual reduccionisme sensacionalista. Tan sols em cridava l'atenció que algú es desmarqui del fet de menjar truita només perquè se l'anomeni "española".
Crec que aquests matisos porten una càrrega simbòlica al darrere, expressada inconscientment, i m'agrada reflexionar-hi.
Els tòpics dels guiris són molt evidents. Però descobrir els nostres propis tòpics sobre allò que considerem propi i aliè és més difícil. Entenc que, com a nacionalista, prefereixis no parlar-ne massa... En qualsevol cas, insisteixo, el meu comentari no pretenia desacreditar el Gerard, sinó extreure de les seves paraules un camí que pogués apuntar cap aquesta mena de reflexions subtils. Massa subtils, Joan?

Anónimo dijo...

A las 5 en la Rambleta.

Anónimo dijo...

guapissima... vig q has entrat en el món del tópics... al final t'hi acustumes i has d'anar els has d'anar desmentint a poc a poc..
peró bé, només enviar-te un gran peó català des de casa! (català encara q no balli sardanes i mengi botifarra en seques cada dia)
elis

Anónimo dijo...

Jajajaja... Que debates tan divertidos...

Los tópicos hay que tomárselos con humor...

Hay bulla! Hay bulla!!

(Que rabia daba el típico elemento de clase que lo único que hacía era meter cizaña porque quería ver sangre y más sangre...)

Anónimo dijo...

jajajajaja, quanta feina se t'ha girat Esther, torera!

T'hauràs de vestir de pubilla!!

Anónimo dijo...

COM ESTAN LES TRUITES??!!

-Perque de tant parlar-ne m'entren ganes una mica de menjar. Ara bé.. no se si espanyola o de patates! I tant forta serà la dubte que tinc que no sabré, alhora de decidirme "quina" em voldré menjar!!

..Per sortir d'aquest stressant parany intueixo que al final agafaré un llibre de receptes i em prepararé una truita mexicana, o india o xinesa o esquimal o masai.. ! jaja

L'altre dia, a la reunió del CNJC debatiem sobre si qualsevol posicionament clar nostre sobre la pau a esuskadi implicava inevitablement un posicionament polític i/o un posicionament partidista(interessant diferència de matiç!, aquesta última, aportada xel Gerard). Ara me'n adono que parlar inocentment de les truites TAMBÉ comporta indefugíblement un posicionament polític!!!
Ostres que xungu eh??? jaja

Contrasta aquesta "politització" d'un munt de conceptes del mon ordinari i quotidià (podriem incloure, apart de la definició de les truites, lo relatiu al cava, gas natural, els jocs olímpics madrilenys,jeje, etc) ..Amb la gran abstenció de la gent alhora d'anar a votar a les eleccions! Eh? Em fà gracia aquesta paradoxa.

Pero bé, m'estic començant a sortint de la sarten; torno a recentrar la reflexió.
..Penso que si la gent del mon considera que la truita de patates és = truita espanyola i que en la truita espanyola està una part important de "l'esència" d'Espanya, dons proposo que en el futur substitueixin l'escut reial que hi ha al mitj de la bandera nacional i hi posin el dibuix o la foto d'una truita!

Dissenyadors espanyolistes, començeu dons ja a treballar!!! a veure si feu algo atrevit, superant xexemple el disseny aquell del gos Tobi del X.Mariscal a l'època preolímpica :)

-Mark


*Per cert ...Critiqueu els tòpics dels extranjers envers "espanya".
Si a totes/s vosaltres us demanessin dibuixar en una pissarra els principals trets identificatius i/o característics (ja se que una cosa és diferent l'altre pero no profunditzaré) d'altres païssos ...Ho farieu millor?

Que dibuixarieu per exemple del japó?
Que dibuixarieu dels EEUU?
i d'Alemanya? Israel? Bielorrusia? Mèxic? Australia? etc..

Que aprofiti

Anónimo dijo...

Está claro...

Del Japón, a un montón de japoneses con sus cámaras al cuello.

De México, un mariachi.

De los USA, una hamburguesa.

De Israel, a un judío contando su dinero... Bueno, hablando de tópicos, esto también se podría aplicar a Joan o a mí, como catalanes que somos... jajajaja.

Y de Australia...

...

...

...

A Steve Irwin con la raya en el pecho!!!!

Que chungo... xDDDDDD Lo siento. No lo he podido evitar...

Anónimo dijo...

Por cierto, se me olvidaba...

Bielorrusia no existe...

Y si existiera, dibujaría al típico espía ruso...

Anónimo dijo...

Mark,
No parlàvem de política, sinó d'identitat cultural. Més concretament, de percepcions d'identitats culturals.
I ningú ha dit que la truita sigui una part tan important de l'essència d'Espanya. Simplement s'ha agafat l'exemple per debatre sobre la connotació del lèxic en matèria d'identitat cultural.

Anónimo dijo...

Adri dixit:

"M'havia semblat que el que t'incomodava en realitat és la paraula "espanyola"

L'adri diu que aixo es una "reflexio subtil" JAJJAJAJ

Aixo es subtil? Si aixo es subtil jo soc un bigmac i dins meu no hi ha sang sino ketxup i mostassa.

Pero esta be, home, que defensis la teva nacio! Tiu, no tempenedeixis, sembla que tavergonyeixis per defensar Espanya, adri!

Et convido a que et treguis la disfressa, home, que ja fa massa temps que tens posada, i que admetis el teu nacionalisme creixent duna vegada per totes. Jo ja fa temps que me la vaig treure (de fet, crec que mai me n'he amagat) i, la veritat, es molt divertit ser nacionalista. Descobreix l'adri nacionalista que hi ha dins teu!! Amb orgull, coño!

No li expliqueu a l'esther que li vaig enviar un virus a lordinador a ladri, i que el grup sesta desmontant des quella sen va anar, i que tots ens odiem a mort i a saco.

Javi, como te gusta armarla, eres un pendejo, un villaco, un ruin y un follonero

NENS, METRO TOTA LA NIT!! IUJU!!!

(i drogues legals? - saura dixit)

jo

Anónimo dijo...

Joan, la frase meva que reprodueixes era la darrera de tot un comentari. Ets un Big Mac. O Matías Prats? O Matías Prats menjant un Big Mac?
No em considero nacionalista, però m'agrada analitzar el nacionalisme. Que comenti que algú pot sentir-se aliè a Espanya no vol dir necessàriament que jo em consideri part de la nació espanyola. Feia una observació per parlar d'un tema més genèric, de concepte. Podria haver-ho fet perfectament sent independentista català. No és el cas.
No m'agrada la teva conclusió tipus "si no estas d'una banda, estàs de l'altra". God bless America.

Anónimo dijo...

be, per acabar amb el tema de la truita dire que a mi magrada el bistec amb patates fregides

JA TINC CARNET JOVE!!! YEAH!!!

Mas vale tarde que nunca!!! (tenint en compte que el carnet del club super3 mel vaig fer amb 19... :D)

amb 23, semi-24, ja era hora quem fes el carnet!

Continua el meu proces de modernitzacio, esther felicitam!!
ja puc gaudir dels avantatges de tenir una visa-carnet jove, vease:

-gastar mes diners que mai
-pagar comissions estupides i abusibes
-beneficiarme dun 2x1 ANUAL per anar a veure el barça
-aconseguir gratis unes crispetes petites en un cine "x", sempre i quan sigui un dia entre setmana, a hora "x" i a la pelicula "x", vagi acompanyat per "x" i el titular de la targeta s'hi presenti

Quantes comoditats amb el carnet jove!! COMENÇO UNA NOVA VIDA!!!

UAU!

Anónimo dijo...

Cine X??? :D

Anónimo dijo...

es la meva nova vida, adri

cine x a saco

Anónimo dijo...

visca la llibertat d'expressio.

http://web.partal.cat/oleguer/

(mavorreixo a la biblio? NOOOO!)

Anónimo dijo...

Joan, fes-te un blog!
(en serio, pot ser la bomba - mai millor dit)

Anónimo dijo...

jajajaj

tiu es que tinc tantes hores mortes a la biblio que o escric algo en algun lloc o mavorreixo a saco. I quin millor lloc per ferho que el blog de lesther, on puc esvalotar el galliner progre a tope?

Tenint en compte que el meu objectiu en aquesta vida es trobar una feina avorrida pero ben pagada i estable (funcionariat), suposo que fer un blog no nomes seria una bona manera de passar lestona en aquesta biblio, sino tambe seria un projecte de futur a considerar...!

gracies pel suport, adri!

tremoleu bloggerus!!!

:D

jo

Anónimo dijo...

También podrías producir tequila o plantar tabaco. Se te daría bien Joan!

EstheR dijo...

Joer... que be que us ho passeu! jejeje!

Posare una mica d'amor en aquesta escala de veins que fa falta... ;)

A vosaltres tambe us estimo, per suposat! Gracies per incloure'm en els vostres mails de quedades, em sento com a casa, pero bebent te i cerveses i menjant patates i pesols.