miércoles, enero 24, 2007

My EVS project in StudentForce, UK

Molts de vosaltres em pregunteu quin projecte estic fent en els vostres mails, com es llarg i dificil d'explicar, aqui ho teniu.

YouthCheck, el projecte en el que estic, treballa amb joves sense estudis, en situacio socioeconimica baixa, amb antecedents penals,... en 2 comarques de la zona, i amb sis ciutats i pobles d’aquestes.

El que busca aquest projecte es fomentar la participacio a la gent jove en la vida del poble, barri o ciutat. Els joves realitzen accions de manera transversal i integral amb la resta de la comunitat, no es vol crear una accio de participacio especifica per ells i elles, sino integrar en les politiques generals les politiques juvenils.

Les noticies estan plagades de bandalitat de joves, de transmisio negativa de la visio de la joventut,... i el que es vol amb aquest projecte es contribuir al dialeg intergenacional i interurba per trencar aquests estereotips mitjancant accions de desenvolupament sostenible (no entes nomes com aquell desenvolupament mediambiental, sino tambe a nivell social, i economic).

Entenen que la participacio en la presa de decisio de la vida dels pobles o territoris condueix a la cohesio comunitaria i a la inclusió dels i les joves en situacio de risc social.

S’arriba a ells mitjancant un questionari curt en el qual tan sols han de marcar creuetes sobre el que senten i opinen de: la relacio amb la comunitat, que pensen que la gent del carrer pensa d’ells i se’ls fa proposar temes i coses a fer (events, festes majors, espais de participacio col.lectiva, etc.) amb educadors, i als instituts, grups, i casals de joves.

Pero per realitzar aquest proces, no nomes es necessita als joves, sino, evidentment, a tota la comunitat. Per aixo tambe parlem i ens comuniquem amb els “Communty centres”, que son com uns centres civics a Catalunya, pero molt mes oberts a la gent del carrer, amb casals d’avis, presidents de les comunitats d’escales de veins, i altres grups (formals i no formals), per oferir tot el suport per “aderir-se” al projecte. En aquests casos es fa un contacte amb ells i la gent jove, per establir canals de comunicacio, reunions, etc. I per proposar coses a fer les dues parts.

Treballo a partir del Pla Hear by Right per a joves, un marc normatiu, impulsat per l’Agencia Nacional de Joventut d’Anglaterra realitzat per i amb les entitats juvenils: per avaluar i realitzar integrament la praxis i politiques a favor de la particpacio activa d’infants i joves. Malgrat que hi ha molts departaments i politiques generals que no ho acabin de comprendre; molts que si que ho saben pero no ho realitzen, amb aquest marc es vol reivindicar el dret d’infants i joves a estar implicats en les decisons que els afecten.
Hear by Right compta alhora amb molts recursos, i instruments per afavorir la participacio eficac i l’avaluacio d’aquesta.

La setmana passada vaig anar a una reunio del Casal de Joves de Kettering, Keystone Youth Centre (molt diferent dels de Barcelona, per cert) perque a principis de Febrer anire a veure com es la realitat del projecte ART SWEEP a Kettering, una ciutat en la que les cases son molt antigues i hi ha moltes fabriques abandonades als carrers, propietat de gent gran del poble. Els edificis son foscos, els carrers tambe, i el medi en el que es troba difuculta el creixement del benestar social. A mes, compta amb una taxa alta d’absentisme escolar, de drogodependencies, i persones, moltes joves, en situacio d’exclusio social.

La gent cada vegada mes negativitza a la gent jove i l’estigmatitza, amb el risc que aixo comporta per ambdues parts, per la gent, per la ciutat i pels joves.

Desde StudentForce es va proposar, en marc del YouthProject, que els joves d’alli puguessin pintar COM ELLS VULGUESSIN les parets fosques dels carrers, dels edificis i de les fabriques abandonades, comptant amb el permis dels propietaris, la majoria gent gran, i amb diners de l’Ajuntament. Amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels habitants, canviar la visio de la gent gran de la gent jove, i afavorir la participacio dels i les joves en la vida de Keystone. Es va aprovar i al Febrer alguns joves comencen! Amb el suport d’un artista voluntari, StudentForce, el Casal de Joves, algunes entitats d’alli, i l’Ajuntament.

Es un pla gran i amb molts projectes, i que costa descriure, doncs son moltes coses les que estan interralacionades: Gent jove, comunitat, cursos, activitats, politiques de joventut, politiques generals, gent gran, escales de veins... Pero espero que us hagueu pogut fer una idea. Qualsevol dubte o interes m’ho dieu.

Vull aprendre molt, doncs personalment es un projecte innovador i realista. Un projecte per donar i per rebre, i un projecte que fa particeps a totes les parts implicades, fet que crec essencial per la construccio, i pel creixement.


Es imprescindible estar per canviar.

Ara ja sabeu que faig, i que estic aprenent. :)

10 comentarios:

Anónimo dijo...

hola guapíssima!!!

sembla molt interessant, el que fas. M'alegro de que t'agradi el que estàs fent i que estiguis aprenent molt i aportant tot allò que tu pots aportar, que és molt.

Una abraçada

Anna

Anónimo dijo...

Me alegro muchísimo por este nuevo proyecto que empiezas!!! Parece muy interesante! Y como bien dice Anna, seguro que tienes mucho que aportar y que recibir.

Un besazo,

Javi.

P.D.: Por cierto, te has llevado algún libro de Bucay o de Coelho? xDDDDD

Anónimo dijo...

HOLA GUAPA...
QUÉ XULO EL PROJECTE... SEMBLA MOLT INTERESSANT!!!! M'HA FET MOLTA GRÀCIA EL COMENTARI DE DALT. SI T'HAVIES EMPORTAT ALGUN LLIBRE DE BUCAY O COELHO.. JAJAJA.. SUPOSO QUE UN SEGUR QUE SÍ, NO?

UN PETONET ENORME I DISFRUTA MOLTÍSSIM DEL PAISATGE, DE LA GENT I D'AQUEST GRAN PROJECTE. MUA

SEE YOU SOON!
ÀNGELS

Anónimo dijo...

Guapa!
Me n'alegro molt que t'agradi tant el que estas fent allà. Disfruta d'aquests mesos que segur que seran molt profitosos per a tu.

Petons

Anónimo dijo...

Esther! Quina canya de projecte, sembla molt interessant pel fet que parteix dels joves i els posa en acció des del propi ambient...
Tu ja has comoprovat que a vegades les entitats es perden en el discurs...
S'espera molt de tu a English Cuenca i aquests nois dels que parles segur que t'aporten moltíssim.
No t'entretinc doncs, bona feina guapa!

Anónimo dijo...

Ets un sol Esther!!!!! Moltíssimes gràcies per la postal!!!!! No m'ho esperava!!!!

Petons!!!!

Anónimo dijo...

Hola guapíssima!!

Sembla molt interessant el projecte!!. Fa falta gent com tu que tiri endavant aquest tipus d'iniciatives. Ànims i endavant que amb la teva empenta segur que aportes molt!!
Una forta abraçada!

Marina

Anónimo dijo...

Està molt bé la idea del projecte!
Els joves s'apunten voluntàriament o se'ls va a buscar? I com reaccionen davant les propostes d'acció que se'ls fan?

Anónimo dijo...

I la gent gran? Els Comunity Centers com reaccionen?

Anónimo dijo...

I Tony Blair com reacciona? I Shaquille O'Neal? I Raffaela Carrà? :D
PD: I Mickey Mouse?